Je browser is verouderd.

Sommige inhoud kan verloren gaan of zal niet correct weergegeven worden.

Gelieve een meer recente versie van je browser te installeren.

Upgrade je browser

Ga je voor mentoring of eerder voor coaching?

Mentoring en coaching bevorderen je ontwikkeling, professioneel én persoonlijk. Voor welk type van begeleiding kies jij?

Bright Plus

2 min. leestijd

Mensen leren op tal van manieren. Door iets te zien, te lezen of te horen. Aan de hand van training of kennisoverdracht. Via mentoring of coaching. Deze laatste twee ontwikkelingsvormen zitten volop in de lift. Maar worden vaak verward. Ze putten allebei uit antieke tradities, maar hebben elk hun specifieke kenmerken.

Mentorship: oude wijn in nieuwe vaten?

Klinkt ‘mentorship’ jou hip en cool in de oren? Dan verbaast het je misschien dat de term uit de klassieke oudheid stamt. Meer bepaald uit de ‘Odyssee’ van Homeros waar de Griekse heros ‘Mentoor’ de wijze raadgever en trouwe vriend van Odysseus was. Toen deze Griekse aanvoerder Troje verliet, vertrouwde hij Mentoor de opvoeding van zijn zoontje Telemachos toe.

Ook al is de invulling van de term doorheen de tijden veranderd, toch bleven de basiselementen van mentoring behouden: wijsheid doorgeven op basis van expertise. Een mentor is een geëngageerde professional die de mentee ondersteunt in zijn leerproces, los van hiërarchische banden. Als raadgever.

Steeds meer bedrijven schakelen oudere, ervaren professionals in voor de rol van mentor. Zij zijn een deskundig aanspreekpunt voor nieuwe recruiten en maken hen wegwijs in hun job en het bedrijf.

Coaching: meer dan dilemma’s en veelvuldige vragen?

De Engelse term coaching stamt af van ‘coach’ en staat voor 'een koets die mensen van de ene naar de andere plek brengt. ‘Van waar ze zijn naar waar zij willen zijn'. In de klassieke oudheid, zijn de dialogen van Plato of de brieven van Seneca aan Lucilius goede voorbeelden van coachinggesprekken.

Een coach faciliteert verandering of maakt organisatievernieuwing mogelijk van binnenuit. Door specifieke vragen te stellen, stellingen of dilemma’s te poneren. Hij faciliteert en stimuleert de kennisontwikkeling en het inzicht van de coachee die zelf zijn weg moet vinden.

De sportwereld is al langer vertrouwd met coaching. Denk maar aan een professionele tennisspeler die de absolute top wil bereiken. Hij wordt niet enkel vaardiger door zijn trainer, maar vooral ook mentaal sterker dankzij zijn coach. Waardevolle inzichten die navolging kregen bij het ondernemingsmanagement en steeds vaker binnen organisaties worden toegepast.

In tegenstelling tot mentoring dat zich eerder richt op kennis of vaardigheid, hoeft een coach geen expert te zijn. Door zijn inzichten, contactvaardigheid en empathie, zal een goede coach de werknemer hoop geven en de motivatie stimuleren om voluit te gaan.

Belangrijk hierbij is steeds te vertrekken vanuit de talenten en sterktes van de coachee. Door deze verder te ontplooien verlegt de coachee zijn grenzen en komt hij of zij tot volle ontwikkeling.